Doga v. Republica Moldova
© Prezentul rezumat îi aparține Direcției agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Orice preluare a textului sau a unei părți din acesta se va face cu următoarea mențiune: „Rezumatul deciziei a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova”.
La 13 ianuarie 2022 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Curtea”) a pronunțat decizia în cauza Doga v. Republica Moldova (nr. 55922/13).
În fața Curții, reclamantul a pretins încălcarea drepturilor sale garantate de Articolul 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (în continuare „Convenția”) şi a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, din cauza faptului că instanţele naţionale ar fi interpretat în mod eronat legislaţia naţională cu privire la pretinsa utilizare ilegală a operelor sale muzicale, inclusiv prin aplicarea unei jurisprudenţe neuniforme în cauze similare, ceea ce i-ar fi provocat un prejudiciu reclamantului.
La 3 noiembrie 2021 reclamantul a informat Grefa Curţii despre faptul că la nivel naţional încălcarea drepturilor sale fusese remediată după revizuirea cu succes a litigiului care a stat la baza cererii în prezenta cauză. Astfel, după comunicarea cererii, la 7 iulie 2021 Curtea Supremă de Justiţie a admis cererea de revizuire depusă de către Agentul guvernamental, a recunoscut încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenție şi a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție şi i-a acordat reclamantului 4200 de euro pentru prejudiciul moral provocat acestuia, inclusiv pentru costuri şi cheltuieli. În cele din urmă, printr-o decizie irevocabilă din 22 septembrie 2021, Curtea Supremă de Justiţie a examinat admisibilitatea și fondul cererii, pronunțând o decizie în favoarea reclamantului.
Astfel, constatând lipsa oricăror circumstanțe speciale privind respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție și Protocoalele sale, Curtea a considerat că nu mai este justificată continuarea examinării cererii și a decis să o radieze de pe rol în baza Articolului 37 § 1 (a) din Convenție.
Actualmente, decizia este disponibilă în limba franceză și poate fi accesată pe pagina web a Curții.